09 mei 2017

Opening vakantiehuis de rode beer

Opening vakantiehuis De Rode Beer

HEERDE- Op donderdag 18 mei opent vakantiehuis de rode beer. Sinds de oprichting in 2008 is stichting de rode beer, met bijna 90 vrijwilligers, uitgegroeid tot een begrip in de wijde omtrek van Heerde. Het huis biedt een heerlijke sfeer en optimale voorwaarden om te genieten van een vakantiemoment voor mensen met een beperking en hun familie, mantelzorgers of begeleiders. En dat allemaal in het centrum van Heerde op loop/-duw afstand van alles wat je nodig hebt om te kunnen genieten van vakantie.

Op 28 augustus 2000 werd Hanne Jolein, de dochter van Jack en Hendriecke Augustinus, geboren. Door zwaar zuurstoftekort waren er direct grote zorgen. Hoe ze zich zou ontwikkelen, wisten haar ouders niet. Met heel veel liefde, zorg en aandacht hebben we samen met onze familie, vrienden en een grote groep vrijwilligers voor haar mogen zorgen en heeft zij veel voor ons en anderen betekend, aldus Jack en Hendriecke. Met haar grote ogen en blik wist ze mensen in hun hart te raken, onbevooroordeeld en onvoorwaardelijk. Op 27 november 2007 is Hanne Jolein plotseling overleden. “Je wereld staat op de kop, alles was veranderd; het enige wat onveranderd was, was ons werk. We probeerden snel weer aan het werk te gaan om houvast te hebben, een structuur”, legt Hendriecke uit. Ze is werkzaam als woonbegeleider van verstandelijk gehandicapten. “Elk jaar gingen we met onze cliënten op vakantie in een speciaal aangepast huis in Dalfsen. Een huis midden in het centrum zodat je makkelijk even naar de markt kon of lekker naar een terrasje.” Toen bleek dat het huis niet langer beschikbaar was, werden we allemaal gevraagd om mee te denken over een alternatief. Het bleek niet al te makkelijk te zijn. De intensieve zorg voor je kind, partner, (groot-)ouder of cliënt kun je alleen volhouden als er momenten zijn waarop je je kunt opladen en nieuwe energie opdoen. Het vakantiemoment is daarin onmisbaar.”

Hendriecke kwam ’s avonds thuis ineens met een idee bij Jack: “Zullen wij zo’n vakantiehuis voor mensen met een beperking en hun familie/begeleider gaan realiseren als blijvende herinnering aan Hanne Jolein zodat ze niet vergeten wordt. Ik zei het lukraak maar tegelijkertijd geloofde ik er wel in.” Jack was meteen enthousiast en ’s avonds was de domeinnaam www.derodebeer.nl al geregistreerd. “De rode beer was haar lievelingsknuffel en onlosmakelijk met haar verbonden. De rode beer ging altijd mee op vakantie, Hanne Jolein was de mama van de rode beer en “vertelde” de beer wat ze die dag had meegemaakt, ook al kon ze niet praten. En ’s avonds kon ze lekker knuffelen met haar beer als ze ging slapen.” De plannen voor een vakantiehuis werden steeds concreter. Na jarenlange intensieve verzorging van Hanne Jolein stonden we ineens met lege handen maar het idee van het vakantiehuis gaf ons weer energie, om er weer vol voor te gaan. Tegelijk bleek het plan ook een reddingslijn om alle gevoelens van verdriet en gemis niet uit de weg te gaan maar om te zetten in een blijvende herinnering aan Hanne Jolein, zegt Hendriecke.

Oprichting stichting de rode beer

Nog geen jaar na het overlijden van Hanne Jolein is de stichting opgericht. “Het idee was om aan huis een tweedehands winkeltje te beginnen om het benodigde geld bij elkaar te brengen. We wilde tweedehands speelgoed en brocante gaan verkopen in de voormalige therapieruimte voor Hanne Jolein die we thuis hadden.”  “Daar hadden we ook al een vergunning voor”, voegt Jack toe. Het echtpaar begon in hun directe omgeving te vertellen over de plannen. “We kregen zo veel spullen aangeboden dat het winkeltje aan huis nog voor de opening werd omgeruild voor een plek aan de Veldweg. Ze besloten een kringloopwinkel te starten in het voormalige café. Nadat ze de boel hadden opgeknapt, ging de winkel op 29 mei 2009 open. “En meteen was het heel druk. Na onze eerste openingsdag was de helft van de spullen al weg dus moesten we stevig bijvullen. De kringloopwinkel was een schot in de roos. En de vrijwilligers die in de winkel werken, waren enthousiast.”

“Op een bepaald moment kregen we een brief van een tv productiemaatschappij of we mee wilden doen aan het programma “Ik mis je” van de EO. Eerst wilden we niet meewerken maar na overleg besloten ze toch mee te werken in de hoop iets te kunnen betekenen voor andere mensen in een soortgelijke situatie. In maart 2010 werd het programma uitgezonden en vertelden ze aan het eind van de uitzending kort over de plannen voor het vakantiehuis. “En ’s avonds had ik al een mailtje van een architectenbureau Vincenth Schreurs uit Aalten, die aangaf belangeloos mee te willen werken aan het ontwerp. In die tijd kwam het huis aan de Jasmijnstraat 2 in de verkoop en uiteindelijk kon het huis eind 2012 worden beschreven.

” Het huis werd meteen verhuurd. “We hadden geen geld meer na de aankoop en dus wilden we het tijdelijk verhuren om de kosten te drukken en dat lukte.” Drie jaar later, oktober 2015, is de verbouwing begonnen. “Het dak ging er letterlijk af, de kozijnen moesten eruit en het asbest werd gesaneerd.”

De ontwikkeling van het kringloopbedrijf ging ondertussen in vol tempo door. Voor onze winkel konden we de leegstaande ruimtes in de voormalige dierenkliniek aan de Lagestraat 25 in Wapenveld gebruiken als opslag. ”Mijn schoonvader was gestopt als dierenarts en de schuren stonden leeg. We zijn daar begonnen met het uitzoeken van de spullen die werden ingebracht en opgehaald. Dat begon met een paar dozen elke dinsdagavond maar dat werd al snel meer, heel veel meer”. Ze besloten met hulp van vrijwilligers een eerste kerstrommelmarkt te organiseren. “De eerste keer verkochten we rond de 7.000 euro. Toen zeiden we; dat moeten we vaker doen.” Van een verkoop twee keer per jaar met grote tenten werd het een maandelijkse verkoop op de tweede vrijdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur. “We hebben alle schuren in gebruik genomen.” En nadat de meubelverkoop in de tijdelijke locatie aan de Soerelseweg in Heerde werd gesloten, is er aan de Lagestraat een extra hal bijgebouwd.

Rode Beer leeft in Heerde

Wie de laatste jaren de naam Rode Beer zag staan, zag daar negen van de tien keer bijstaan dat ze een donatie hadden ontvangen. “We krijgen heel spontaan van iedereen donaties. Het is leuk om te zien dat ons plan in alle delen van de bevolking wordt gedragen en ons verhaal iedereen aanspreekt. We zijn er ook altijd heel open over geweest ondanks dat we het moeilijk vonden. Het is een wij-project geworden met een grote gun-factor.” Dat is mede te danken aan het grote netwerk dat door de vrijwilligers wordt bereikt. “We hebben bijna 90 vrijwilligers die ons helpen. Er zijn heel veel mensen voor ons in touw en dat blijft je een warm gevoel geven”, aldus een dankbare Hendriecke. Sommigen zijn al vanaf het eerste uur vrijwilliger, anderen zijn er gaandeweg bijgekomen. Iedereen met een eigen verhaal, gaven en talenten. Sommigen vanuit een duidelijke link met de doelgroep, of behoefte om na het werkzame leven iets te betekenen voor het goede doel, anderen vanuit een wens om te integreren bijvoorbeeld mensen die uit Syrie zijn gevlucht en hier een nieuw bestaan willen opbouwen. “Daarnaast bieden we een plek aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen we samen met Zoethout Eigen Werk uit Hattem. De overheid spreekt veel over de participatiemaatschappij waarbij iedereen meedoet. Het is mooi om te zien hoe dat bij de Rode Beer tot uiting komt. Iedereen doet ertoe. Dat is bijzonder en waardevol, voor iedereen.”

Afgelopen zaterdag werd de tuin rondom het vakantiehuis nog ingeplant samen met vrijwilligers. Een prachtig ontwerp van de hand van Wiljan Bruggeman dat helemaal past bij de sfeer van het huis en tot stand kwam met hulp van veel partijen waarop we later nog terugblikken.

En nu komt het moment van de opening van vakantiehuis de rode beer. Een bijzonder moment waar we samen met onze vrijwilligers jarenlang naar toe gewerkt hebben en nog steeds volop mee bezig zijn.
Donderdag 18 mei om 16.00 uur zingt het gelegenheids kinderkoor van o.a. de Herghesangertjes onder leiding van Henk van der Maten, het rode beer lied aan de Jasmijnstraat 2. Hierna volgt het officiële openingsprogramma voor onze vrijwilligers en krijgen zij de primeur om het vakantiehuis te bezoeken.

Op vrijdag 19 mei is er een open huis voor genodigde zakelijke relaties zoals bedrijven, stichtingen, en fondsen die hebben bijgedragen aan de realisatie. Op zaterdag 20 mei is er een open huis voor genodigden en belangstellenden. Vanwege de verwachte drukte worden er op 19 en 20 mei doorlopend korte rondleidingen gegeven. Na de zomervakantie organiseren we een open dag voor potentiele vakantiegasten en wordt de verhuur opgestart.

Het sfeervol ingerichte vakantiehuis biedt plaats aan 2-10 personen en beschikt o.a. over 2 zorgkamers voorzien van speciale hoog-laag bedden en een plafondtilsysteem met een aansluitende zorgbadkamer. En een direct aangrenzende slaapkamer voor ouders/begeleiders. Daarnaast is er een aparte relaxbadkamer met een hoog-laag verstelbaar (bubbel-) bad en is het hele huis toegankelijk met de lift, inclusief de activiteitenruimte in de kelder. Ook is er een hoog-laag keuken. De mobiele snoezelkar biedt flexibele ontspanningsmogelijkheden voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Het appartement op de bovenverdieping kan gebruikt worden voor meereizende familie, mantelzorgers, vrienden of begeleiding. En dat allemaal op een prachtige plek in het centrum van Heerde op korte afstand van belangrijke voorzieningen.

Met als thema: “samen zorgen, samen vieren” wordt na jaren onze droom werkelijkheid en wordt het vakantiehuis, in liefdevolle herinnering aan Hanne Jolein, officieel geopend. We hopen veel vakantiegasten een warm welkom te bieden in een bijzonder vakantiehuis waar je onbeperkt kunt genieten!

[begin]